Historiek van het volleybal in Izegem

De Izegemse volleybalclub (heren) werd in maart 1965 boven de doopvont gehouden met als naam "MANDELCLUB - AFDELING VOLLEY".

Er werd gestart in de toenmalige laagste afdeling : derde provinciale. De thuisbasis was de turnzaal van het Izegemse VTI.
Na enkele succesvolle jaren trad de club al aan in eerste provinciale.

Wanneer het toenmalige Roeselaarse "Roularia" werd ontbonden, nam de club zijn spelers en stamnummer over en kon zo in 1970 in derde nationale starten. VKI Heren is geboren. Er volgden enkele heel bijzondere jaren met heel wat ambiance in het zaaltje van het VTI.
Vanaf 1974 werd er weer in provinciale gespeeld en dat is tot op heden zo gebleven.

In 1975 richtte André Parrein een damesvolleybalclub op als afdeling van VKI Heren.
De startploeg eindigt 3e en promoveert, als bijkomende stijger, al meteen naar de 2e provinciale reeks.In de volgende jaren is het pendelen tussen 2e en 3e provinciale tot het seizoen 1982-83, waarin er als bijkomende stijger gepromoveerd wordt naar 1e provinciale.

Het daaropvolgende seizoen kan de ploeg zich door een samenloop van veel omstandigheden net niet handhaven in de hoogste provinciale reeks. Er wordt ook gestart met een (jeugd?)ploeg in de “buitengewone reeks dames”, één van de eerste creaties van het Volleybalverbond met het oog op de uitbouw van een jeugdwerking. Alle jongeren tot 21 jaar konden in deze reeks terecht.
Viviane Viaene neemt als eerste jeugdtrainster de uitdaging aan.

In 1987 gingen de dames onder de naam DAVO hun eigen weg. Dit was meteen ook het jaar waarin de jeugdwerking in de club echt van de grond kwam, met op het einde van het seizoen 1989-90 al een eerste succesje toen de B-jeugd ploeg reekskampioen en bekerwinnaar van West-Vlaanderen werd.
Het fanion team kon na zes opeenvolgende top-3 plaatsen in 2e provinciale, op het einde van het seizoen 1990-91 nog eens als bijkomende stijger promoveren naar 1e provinciale. Ondertussen kende de jeugdwerking een ware explosie met maar liefst 5 jeugdteams in competitie.

Bij aanvang van het seizoen 1991-1992, haakten nogal wat speelsters van de oudere generatie af en werd de volledige provinciale B-jeugd ingelijfd bij het fanionteam. Deze jeugdspeelsters, allemaal studenten aan het Sint Jozefscollege te Izegem, kenden een bijzonder succesvol jaar: zij wonnen de West-Vlaamse Beker bij de A-jeugd, werden 2e (op 5) op de Vlaamse Volleybalkampioenschappen, wonnen de Kardinaalsbeker ingericht door het Vlaamse onderwijsnet en de Interscolaire Beker ingericht door de (alsdan) 3 onderwijsnetten in ons land. Deze laatste titel leverde een vliegtuigreis op naar Hongarije, waar deelgenomen werd aan een tornooi samen met tal van andere scholen uit de gehele wereld.
 
In 1994 kon het senioresteam, na 13 jaar nog eens promoveren als kampioen en steeg het van 1e provinciale naar 2e divisie. Een groot aanbod aan speelsters ouder dan 16 jaar, resulteerde in het opstarten van een 2e fanionploeg in de 3e provinciale reeks.
Het verblijf in 2e divisie bleef beperkt tot 1 jaar en deze degradatie luidde een periode van 5 moeilijke jaren in..
 
Pas vanaf het seizoen 2000-2001, met opnieuw 1 senioresteam bestaande uit uitsluitend Izegemse speelsters, kwam een einde aan de problematiek. Van het jeugdfront ook alleen maar goed nieuws: dit seizoen wordt de kaap van de 100 leden overschreden en dit ongetwijfeld dank zij de vele inspanningen van een goed werkend trainersteam.

Op het einde van het seizoen 2001-2002, promoveert het senioresteam als kampioen van 3e naar 2e provinciale.
Amper 2 seizoen later, op het einde van het seizoen 2003-2004 is het alweer feest bij Davo, wanneer de regionale C-jeugd zich de beste van haar reeks toont.
In het seizoen 2004-2005, schieten diezelfde meisjes voor de 2e opeenvolgende keer de hoofdvogel af, dit keer bij de regionale B-jeugd.
Er wordt een nieuwe lichting opgestart voor kinderen geboren in 1995 en 96 en dit in samenwerking met de herenvolleybalclub, die nog geen jeugdwerking had. Een 20-tal jongens en meisjes binden voor het eerst in hun leven de volleybalschoenen aan.
 
In 2006 besluiten VKI Heren en DAVO de krachten te bundelen : IVT (IzegemsVolleyTeam) is een feit !