Wedstrijdverslagen: seizoen 2016-2017

KADETTEN (U15 A)

18-02-'17: Sijos Menen A - IVT A: 2-3

Vorige wedstrijd versloegen onze U15 A het eerste geklasseerde Dadizele met 3-1 na een spannende wedstrijd. Daardoor wipten onze youngsters over Dadizele heen naar de tweede plaats. Bissegem pakte door het puntenverlies van Dadizele de leidersplaats in de reeks.

 

Dit week-end moest IVT de strijd aangaan om zijn tweede plaats te behouden met het derde geplaatste Menen. Bij een overwinning van IVT liep ook Bissegem nog niet te ver weg zodat een eventuele titel nog tot de mogelijkheden bleef behoren.

 

Op de parking, waar we afspraken om in groep te vertrekken, hoorde je dan ook al verschillende keren zeggen: "we moeten winnen vandaag". Toch was er ook wat twijfel in de groep aangezien sterkhoudster Davina Staelens er niet bij kon zijn wegens blessure.

 

Bij de opwarming waren er een paar speelsters bij Menen die "de hamer" boven haalden. Silke werd hier het voornaamste slachtoffer van met een bal pal in haar gezicht. Toch kon ze aan de wedstrijd starten. Dit bleek achteraf heel belangrijk want Silke was een echte gesel voor Menen vanop de opslaglijn, ze haalde niet minder dan 8 keer een 3 op 3! Ook van op de 2 en 4 haalde ze een paar keer verwoestend uit.

 

De eerste set werd gestart met beide Hanne's, Silke, Emilia, Jana en Amber. Het werd een echte thriller waarbij IVT snel een voorsprong kon uitbouwen maar waarop Menen telkens kon reageren en finaal op en over IVT ging. 26-24 was dan ook het verdict.

 

Set twee werden Justine en Tatjana in de ploeg gedropt in de hoop het tikkeltje extra te brengen wat we net tekort kwamen in set 1. Er bleek toch meer twijfel in het team te komen, er werd slecht gereageerd op gemakkelijke ballen en al snel werd de 25-14 eindscore bereikt. 2-0 achter en dus reeds puntenverlies voor IVT.

 

Tussen set 2 en 3 volgde een kleine preek van coaches Ruth en Lieven zodat de kopjes weer omhoog gingen en het geloof in de overwinning overeind bleef. Er werd opnieuw gestart met het team van de eerste set. IVT kwam niet zo goed uit de startblokken en Menen bleef scoren diep op onze 1 positie. Tijdens een time-out werd hier op gewezen en werd onze verdedigingsopstelling hier aan aangepast. Onze 6 speler ging iets meer naar de 1 en plots kon Menen niet meer scoren op deze positie. Silke bracht ons met een 3 op 3 helemaal langszij en over Menen terwijl Emilia een paar keer flink hamerde van op de vier.

De volgende time-out werd er nog even gewezen op het belang van de tweede bal en waarheen die te spelen. Met andere woorden de juiste keuzes of aanvalsopties nemen. IVT voerde de opdrachten schitterend uit en het werd 22-25 en 1-2. Het geloof in de overwinning was meteen volledig terug. Ook het slimme overspelen van Jana en Amber zorgde voor meerdere punten.

 

Set vier werd gestart zoals set 1 en 3. Er werd nog even een bijsturing in de blokkering gedaan waar we niet meer in zone gingen blokken maar puur op de bal. Dit resulteerde ook in 1 mooie "kill" van Jana. Silke en Hanne Louagie bleven mooi gericht opslaan in de richting die werd aangegeven. Amber en Hanne Vanlerberghe haalden alles terug in receptie en verdediging en plots werd IVT een onverslaanbaar blok. 22-25 stond dan ook op het scorebord op het einde van de set! 2-2 dus en IVT pakte al zeker een puntje mee uit Menen.

 

Voor set vijf, weer hetzelfde team en even twijfelden we nog of we gingen starten met of tegen zon. We vatten de set dan maar aan tegen zon met meteen opnieuw een 3 op 3 van Silke. Menen ging nog een keer over ons heen en we moesten draaien bij een 8-6 achterstand. IVT gaf echter geen krimp meer in receptie en verdediging, waarbij ik een dikke pluim wil geven aan Hanne Vanlerberghe die waarschijnlijk haar sterkste wedstrijd van het seizoen speelde. IVT ging opnieuw over Menen heen en nu definitief. Bij 13-14 maakten we het nog niet af maar de tweede wedstrijdbal bij 14-15 was wel de goede. Meteen het begin van een klein IVT feestje.

 

De aderlating door het missen van Davina werd collectief héél sterk opgevangen, dit met een uitstekende wedstrijdmentaliteit en grinta + de intelligentie om slim te spelen en de taktische opdrachten uit te voeren. De overwinning was dus héél verdiend en werd zeker niet gestolen.

 

Nu volgen een paar wedstrijden tegen teams die lager in de klassering staan, dit kan evenwel gevaarlijk zijn voor dit team dat de topwedstrijden de laatste tijd vlot kan winnen maar dan soms wel eens een setje laat liggen tegen een lager geklasseerde tegenstander. Als de focus behouden blijft moet IVT zeker in de top 3 eindigen en misschien??? Heel misschien... zit er nog vééééééél meer in!

Ieder setverlies kan echter héél duur worden in de eindafrekening met 3 ploegen die op een zakdoek staan en waarvan wij nu het minst goede setgemiddelde hebben.

Een paar zuivere 3-0 overwinningen zijn dus zeker welkom!

verslag: Lieven L.

17-10-'16: Dynamivo Dadizele - IVT A: 3-1

Het duurde even vooraleer de Izegemse kadetten op dreef kwamen, maar vanaf het einde van de tweede set werd er gevochten voor elke bal. Op het einde van elke set werd het een nek - aan - nek - race van beide ploegen om de setwinst binnen te halen. Gelukkig konden de meisjes van IVT de derde set verdiend winnen.

 

Toch terechte overwinning van Dadizele, dat van bij het begin een grote opslagdruk uitoefende en sterk kon afwerken aan het net. De kadetten van Izegem waren te weinig standvastig in receptie en leken nog onvoldoende te kunnen omgaan met de druk in bepaalde wedstrijdfases. Er werden onnodige fouten gemaakt op cruciale momenten en de vele opslagfouten werkten heel demotiverend. Opvallend sterke match van Silke Bearelle, die op elk moment de rust kon bewaren en zo de foutenlast tot een minimum beperkte.

02-10-'16: Divo Ingelmunster - IVT A: 1-3

Divo Ingelmunster - U15A 1-3, of hoe de coach écht het verschil kan maken! 

 

IVT bestond deze wedstrijd uit Tatjana, Silke, Hanne V, Hanne L, Justine, Emilia, Davina en Amber.

 

Set 1 begon IVT met Emilia, Davina, Silke, Tatjana, Hanne L en Amber. En IVT begon, IVT begon héél scherp aan de wedstrijd want Tatjana zette met een ace de 0-9 (!) op het bord. Tijdens de eerste time-out van Divo werd er al gewezen waar het "gat" in de verdediging van Divo zat door coach Ruth. Dat loonde meteen met talloze ballen, feilloos en diep in de "straat" gespeeld. Divo vond even een antwoord en kwam terug tot 5-10 maar dan vond Hanne L het welletjes en met drie diepe, onderhandse opslagen zorgde ze voor 3 punten op rij (de vierde 3 op 3 van IVT! Via 7-14 werd het 11-19 waarna het even wat minder ging. Divo kwam terug tot 16-19, 19-20 en zelfs helemaal langszij bij 20-20. Coach Ruth bracht middels time-outs weer rust in het team en wees hen nogmaals op "het gat" en andere taken. Deze taken werden goed uitgevoerd en Hanne L acete (opnieuw) naar 20-22. Bij 22-24 werd een driemeterfout niet gezien maar IVT kon toch uitmaken bij 23-25.

 

Set 2 begon weer goed voor IVT en Davina prikte drie punten op rij op het bord 2-6. Davina schoof daarna door naar positie 1 en kwam aan serve waarop ze meteen nogmaals drie punten prikte. Bij 4-10 deed Hanne V een prachtige redding in het achterveld en met een "over ons lijk mentaliteit" ging IVT door richting 8-20. Ongelooflijk mooi om te zien hoe iedereen voor elke bal ging en geen enkele bal zomaar op de grond kwam. De verdediging van IVT was écht even outstanding! Justine serveerde tot setbal 11-24 en serveerde meteen uit tot 11-25. 0-2 dus en het eerste punt van de competitie was reeds binnen.

 

Natuurlijk willen onze kadetten voor de volle drie punten buit gaan maar dit was zonder Divo gerekend die plots een pak beter begonnen te spelen, hun foutenlast ging naar beneden, de foutenlast bij IVT hing torenhoog omhoog. Onze verdediging viel weg en we kregen geen bal meer tegen de grond geslagen. IVT werd weg gespeeld en verloor met 10-25.

 

Tussen set 3 en 4 werd de verdedigende strategie bijgestuurd. IVT ging meer in "korte dekking" omdat Divo te vlot scoorde in de vorige set met korte balletjes net over het blok. Daarnaast werd nog eens hard aangedrongen door coach Ruth om diep in de straat te spelen. DIt werd door iedereen in perfectie uitgevoerd. Voorop hierin ging Amber met 5 rechtstreekse punten in de straat (even vermelden dat Amber eigenlijk nog mag aantreden bij de U13 maar dus een niveau hoger speelt).

Dit is nu eens het leuke aan het coachen van deze bende enthousiaste meiden. Ze kunnen ook al taktische consignes aan en wij kunnen ons spel al veranderen om het de tegenstander moeilijk te maken. Vandaar ook de titel, de coach tekent het taktisch plan uit, maar natuurlijk moeten de meiden het nog altijd kunnen uitvoeren! 

 

Set vier ging via een ace van Amber naar 7-12. Emilia en Hanne L haalden opnieuw een paar heel moeilijke ballen van de grond (wat een reddingen) en bij momenten haalde Silke en Tatjana de overmacht aan het net. IVT ging door naar 14-21. Divo kwam terug tot 17-21 maar na een time-out en de zoveelste slimme diepe bal van Amber werd het 18-22 en zelfs 18-23. Nog twee puntjes nodig voor een driepunter en de revanche voor het verlies op ons tornooi tegen hetzelfde Divo. Maar... IVT besloot het spannend te makenen via 18-23 werd het nog 22-23 en Divo begon er weer in te geloven. De kalmte werd echter bewaard en IVT prikte uit met 23-25 wat zorgde voor een ongekende vreugde op het plein en bij de coaches.

 

Ook deze groep kan het nog ver brengen als ze goed blijven luisteren naar de taktische instructies!

verslag: Lieven L.